Tervehdys lukijat!
Monet tuntuvat ihmettelevän että miten ihmeessä kukaan osaa suunnitella ja rakentaa tietokoneen alusta loppuun? Osia löytyy enemmän erilaisia kuin kukaan jaksaa laskea ja kaikesta pitäisi tietää kaikki? No, ei asia sentään ihan niin monimutkainen ole vaikka aluksi voi tuntua siltä. Tässä esimerkkinä oma prosessini:
Kaikki lähtee yleensä yksinkertaisesti siitä että mihin tarkoitukseen tietokone tulee. Tämä saattaa kuulostaa yksinkertaiselta mutta varsinainen käyttötarkoitus voi määrittää erittäin paljon mitä osia siihen oikeasti tarvitaan. Esimerkkejä käyttökohteita mainittakoon,puhdas pelikone, olohuoneen mediakone, työkone, serverikone, editointikone jne.
Seuraavana, budjetti. Iso tekijä suunnittelemisessa koska kaikkihan tässä maailmassa maksaa. Varsinainen käyttökohde pistää rajoitteita minimiin millä jotain saadaan mihinkin. Luonnollisesti, enemmän budjettia, tehokkaampi kone, mutta se ei ole kaikki kaikessa. Esimerkiksi pelkkään tekstinkäsittelyyn ja sähköpostin lukemiseen ei ole juuri järkeä panostaa monen sadan euron näytönohjainta mutta pelitietokoneeseen se kyllä tuo lisää puhtia. Tässä vaiheessa on myös tärkeää tietää että onko mitään laitteita tai osia mahdollisesti valmiina koska se voi vaikuttaa paljon siihen mitä budjetilla pitää saada.
Sitten, itse suunnittelu. Tietokone koostuu nykypäivinä vähimmillään näistä osista: kotelo, emolevy, prosessori ja sen jäähdytin, ram-muisti, kiintolevy, virtalähde, näyttölaite sekä ohjainlaitteet (yleensä hiiri ja näppäimistö) ja käyttöjärjestelmä (esim. Windows 10). Jos emolevyssä ei ole sisäänrakennettua näytönohjainta niin se pitää myös hankkia. Useimmissa nykyisissä emolevyissä on äänipiiri sekä verkonohjain joten ne eivät ole pakollisia. Erittäin tärkeää on valita osat tarkoitukseen sopiviksi sekä yhteensopiviksi keskenään ja tämä voi olla hankalaa jos ei asiaan ole perehtynyt. Monet prosessorit eivät ole yhteensopivia useiden emolevyjen kanssa mikä on yleisin virhe mitä moni aloittelija tekee. Kun osaluettelo näyttää hyvältä niin internetin aikakautena on suhteellisen helppoa katsoa mistä osat saisi edullisesti.
Kun osat ovat saatu kätösiin niin ei kun kasaamaan. Kasausvaiheessa paikkana olisi hyvä olla isohko pöytä. Varovaisuutta pitää noudattaa staattisen sähkön kanssa koska se voi rikkoa elektronisia osia, eli ei karvaisia lemmikkejä lähelle eikä villapaitaa päälle. Monen tietokoneen komponentin osan kanssa voi tulla asennusohjeita joita kannattaa noudattaa, turhaan niissä ei yleensä lopussa lue varoituksia. Pähkinänkuoressa, kotelon sisälle asennetaan virtalähde, emolevy, kiintolevy sekä mahdollinen näytönohjain. Emolevyyn kiinni asennetaan prosessori, sen jäähdytin, muisti ja kiintolevyn johto. Virtalähteestä johdot emolevyyn, kiintolevyyn ja muihin lisävirtaa tarvitseviin laitteisiin. Kotelon tuulettimet sekä nappulat pitää myös kytkeä emolevyyn omilla johdoillaan. Prosessorin ja sen jäähdyttimen väliin pitää muistaa laittaa tarkoitukseen tehtyä lämmönsiirtotahnaa että lämpö siirtyy pois prosessorilta. Kaikissa vaiheissa kannattaa noudattaa varovaisuutta mutta jäähdyttimen asennuksessa erityisesti.
Koneen kylki kiinni, virtajohto paikoilleen, hiiri, näppäimistö sekä näyttö kiinni ja testikäynnistys. Jos tietokone käynnistyy ja näyttää kuvaa mitään herjaamatta, niin seuraavaksi pitäisi asentaa käyttöjärjestelmä. Tämä vaihe vaihtelee käyttöjärjelmien kesken paljon joten kannattaa tutustua aiheeseen, mutta mainitsen kuitenkin joitain kohtia. Nykypäivinä esim. Windows 10 asennusmedian voi saada USB-tikulla joten et välttämättä tarvitse dvd-asemaa tai vastaavaa, ja se on nopeampaakin sitä kautta. Asennuksen käynnistäminen voi vaatia Bios asetusten muokkaamista että kone tietää mistä käynnistää ohjelma. Uudelle kiintolevylle on luotava osio käyttöjärjestelmälle asennusvaiheessa ja tässä on oltava tarkkana jos koneeseen tulee esim. vanha levy missä on tiedostoja koska luomalla osion siihen voi vahingossa lähettää ne bittitaivaaseen. Kun asennus on valmis ja käyttöjärjestelmä käynnistyy, niin tietokone on teknisesti käyttövalmis. Toki paljon joutuu asentelemaan päivityksiä, ajureita ja ohjelmia mutta ne ovat sitten asia erikseen. Älkää unohtako internetin turvaohjelmia!
Mutta siinä. Tekstiä tuli vähän reilunlaisesti vaikka asiat tuli selitettyä varsin lyhyesti niin kaikki kuulostaa varmaan edelleen monimutkaiselta mutta tekeminen ja kokemus opettaa. Itse olen yli 20 vuotta tietokoneiden kanssa työskennellyt ja joka vuosi teknologia kehittyy joten opittavaa on aina.
Jos jokin tietty IT-aiheinen asia askarruttaa niin osuuskuntamme tietokonevelhot vastailevat kysymyksiin. Kaikenlaiset palvelumme löydät verkkosivuiltamme ja kysyä voi aina puhelimella tai sähköpostilla.
- Jori Honkanen, Team Kukouri Osk